TELSİM’DEN GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ 4G İÇİN HIZ TESTİ

TELSİM GENEL MERKEZİ’NDE NOTER HUZURUNDA YAPTIĞI TESTTE TEK BİR MODEM KULLANARAK LTE ADVANCED ALTYAPISI ÜZERİNDEN 300.1 Mbps HIZA ULAŞTI

Dünya çapında en son teknolojiyi abonelerinin hayatını kolaylaştırmak için hizmete sunan Telsim, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında 4G testlerine devam ediyor. Lefkoşa Ortaköy’deki Telsim Genel Merkezi’nde noter huzurunda yaptığı testte, tek bir modem kullanarak LTE Advanced altyapısı üzerinde 300.1 Mbps hıza ulaştı. Telsim mühendisleri, test şebekesi üzerinde gerçekleştirdikleri veri indirme (download) testi ile “geleceğin teknolojisi” LTE Advanced ile ilgili çalışmalarını sürdürecekleri mesajını verdiler.
Telsim’in son teknolojileri aboneleriyle buluşturma hedefi kapsamında Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında 4G test şebekesinde gerçekleştirdiği test başarıyla tamamlandı. Telsim mühendisleri, LTE Advanced şebekesi üzerinde yapılan veri indirme (download) testini noter huzurunda ve Telsim çalışanlarının katılımı ile 21 Ekim 2013 tarihinde tamamladı.
Gerçekleşen testte LTE Advanced 4G ile 2600 Mhz frekans bandında 40 MHz band genişliğinde tek modem kullanarak 300.1 Mbps’lik hıza ulaşıldı. 1 Gbps hızları destekleyen LTE-Advanced teknolojisi mevcut modemler aracılığıyla 300.1 Mbps hıza ancak ulaşabiliyor. Böylece Telsim mühendisleri tarafından gerçekleştirilen bu testte 4G’deki maksimum veri indirme hızına da erişilmiş oldu.
Ortaköy Lefkoşa’daki Telsim Genel Merkez’nde gerçekleştirilen deneme, LTE Advanced altyapısına sahip 4G test şebekesi üzerinde yapıldı.
Telsim’de sürekli yatırım yaptığı çift taşıyıcılı 3G teknolojisiyle bir saat 15 dakikada indirilebilen bir Blu-ray film dosyası, ülkemizde henüz hizmet için yetkilendirme yapılmayan LTE Advanced 4G teknolojisinin sunduğu 300.1 Mbps maksimum hız sayesinde sadece 11 dakikada indirilebiliyor. HSDPA 3G teknolojisi üzerinden 27 saniyede indirilebilen 50 megabaytlık bir müzik albümüyse, LTE Advanced 4G teknolojisiyle yaklaşık 2 saniyede tamamen indirilebilecek.
Geleceğin teknolojisi LTE Advanced
LTE Advanced teknolojisi, mevcut 3G ve 3.5G teknolojilerinden farklı olarak, sadece yüksek veri indirme (download) hızıyla değil, yüksek veri yükleme (upload) hızıyla da öne çıkıyor. Bu teknolojide veri paketi gecikme süreleri çok kısa. Bu yüzden veriye erişim hızında anlık duraksamalar yaşanmıyor. 4G’nin yüksek veri yükleme hızı sayesinde, internete video yüklemek veya büyük dosya eklenmiş e-postalar göndermek 3G’ye nazaran 10 kata kadar daha hızlı olacak. Paket gecikmesinin azalması ile internet üzerinden oynanan bilgisayar ve konsol oyunlarında gecikme ve duraksamalar yaşanmayacak. Akıcı bir internet deneyimi kullanıcılara sunulabilecek.
3G şebeke ağını 2008’de Avrupa’nın en ileri 3G teknolojisi HSPA ile kuran ve KKTC’nin birçok bölgesi’nde aynı anda hizmete sokan Telsim, 4G test şebekesinde gerçekleştirdiği testle geleceğin teknolojisi 4G’de veri indirme konusunda bir çığır açtı.
Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: İnovasyon üreten bir kurum olarak, en son mobil internet teknolojisi olan LTE Advanced’i KKTC’de noter huzurunda test ederek, KKTC’de ulaşılan en yüksek veri indirme hızına eriştik. Vodafone Grubu, LTE Advanced, 4G teknolojisinin global olarak oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağlamış, tedarikçi firmaların ürünlerini ticari olmasan önce dahi test ederek dünyada uluslararası standartların oluşmasında öncü adımlar atmıştır. Diğer bir değişle bu teknolojiye yön veren bir rol ve liderlik üstlenmiştir. Bu grubun bir üyesi olan Telsim son teknolojileri ihtiyaçları doğrultusunda tüketiciye ulaştırma amacımız doğrultusunda faaliyetlerimizi şekillendiriyoruz. Abonelerimizin mobil iletişimin nimetlerinden en yüksek hızda faydalanmasını sağlamak ve global gücümüz ile ülkemizin teknoloji altyapısını dünya liginde üst sıralara taşımak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Editöre not:
Günümüzde KKTC’de aktif olan 3G mobil internet şebekesi ile geleceğin teknolojisi olan 4G LTE ve LTE Advanced şebekelerinin dosya indirme hız farklarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. 4G teknolojisi için henüz yetkilendirme yapılmamış olup, ilgili hizmetler, yetkilenmeler sonrası tüketiciler tarafından kullanılır hale gelebilecektir.