Deneyiminizi kişiselleştirmek ve size uygun içerikleri sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Hukuki şartlar ve gizlilik politikalarında belirtilen koşullarını okuduğumu ve kabul ettiğimi onaylıyorum.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi

Telsim, dünyanın önde gelen gözetim, denetim ve belgelendirme kuruluşlarından olan SGS (Société Générale de Surveillance) tarafından IEC/ISO 50001: Enerji Sistemi Yönetimi Sertifikası’yla belgelendirilerek KKTC’de bu sertifikaya sahip sektördeki ilk şirket ünvanını kazandı.

 

Telsim, sunduğu telekomünikasyon teknolojileri sayesinde, müşterilerinin enerji verimliliğini artırıp sera gazı emisyonlarını azaltmalarına fırsat yaratmak ve kendi operasyonlarından kaynaklanan çevresel etkileri de minimuma indirmek öncelik verdiği konular arasında yer alıyor. Telsim’in enerji tüketimini azaltma stratejisi, çevresinde daha verimli teknolojiler ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor.

 

Telsim, enerji verimliliğini dikkate alarak, yüksek verimli hassas klima alımları, enerji kayıpları yaratan eski sistemleri yenileyerek yatırımlarını yapmaya devam ederken, enerjinin her aşamasını akıllı sistemler ve sensörlerle takip edip yıllık enerji hedeflerine ulaşmayı arzuluyor. ISO 50001 uygulamarı arasında verimsiz klimaların tespiti, ekipmanlardan daha yüksek verim alınması için sıcaklık ayarlarının düzenlenmesi, klima yerlerinin optimizasyonu ve verimsiz eski tip klima sistemlerinin yenileri ile değiştirilmesi yer alıyor.


Kumsal Parkı

Telsim ile Lefkoşa Türk Belediyesi arasında imzalanan Kumsal Parkı Yeniden Canlandırma ve Işıklandırma Projesi protokolü kapsamında tümüyle yenilenen Kumsal Parkı yeni temasıyla bölge halkının kullanımına açıldı. 1905’te Lefkoşa-Mağusa arası sefer yapan ve 1907’den itibaren Güzelyurt’tan da seferlere başlayan tarihi tren yoluna gönderme yapılan parktaki oyun grupları “tren hattı” konseptiyle düzenlendi. Parkta mevcut parkelerin bir kısmı sökülüp, görme engellilerin yürüyüş yolu için engelli parkelerin montajı yapıldı. Parktaki engelli rampaları yenilendi ve spor alanına erişim için bir engelli rampası inşa edildi. Görme engellilere özel yürüme parkuru ve engelli bireylere özel oyun alanı yer aldı. Parkta engelli kullanımına uygun spor aletleri yerleştirilmesi ile engelli bireyler de spor alanında diledikleri gibi özgürce vakit geçirebilecek.

Parktaki oyun alanları kauçuk zemin ile yeniden düzenlendi. Oyun alanında; emniyetli salıncaklar, engelli çocuklar için özel salıncaklar, tırmanma oyun grubu, tahterevalli ve sürpriz oyuncaklar yerleştirildi. Parkta ayrıca mevcut banklar kaldırılarak, yerine yenileri monte edildi ve dinlenme alanları arttırılarak, parkta vakit geçirecek kişilere geniş dinlenme alanları sağlandı.

Lefkoşa’nın tarih anlamla en önemli parkları arasında yer alan Kumsal Park’ın yeni konseptiyle 1905 yılında ilk seferine başlayan Lefkoşa-Mağusa arasında bulunan tren hattına gönderme yapılıyor. 1907’de Güzelyurt’tan da seferlere başlayan tren aracılığı ile Güzelyurt’tan narenciye, Lefke’den bakır, krom ve asbest Mağusa Limanı’na taşınıyordu. Mağusa gümrüğüne gelen malların adaya dağıtılması, Trodos dağı kerestelerinin kentlere taşınması ve bazı istasyonlarda telefon, telgraf ve posta hizmetlerinin verilmesi gibi pek çok hizmet tren yolları aracılılığı ile yapılıyordu. 1951 yılında tren yolunun kapatılması kararı üzerine son seferine çıkan tren yolunun hatırası Telsim ve Lefkoşa Türk Belediyesi iş birliğinde yenilenen Kumsal Park’ta yaşatılacak.


Atık Pil Projesi

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Telsim ve Aydınlık Yarınlar Hareketi iş birliğinde 2009 yılından başlayan atık pillerin ayrı toplanması projesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 4 ton atık pilin toplandı. Bir pilin, içindeki civa ve diğer malzemeler nedeniyle, binlerce ton suyu kirlettiğinin uzmanlarca ifade ediliyor. Marketlerde, kamu kurumlarında, hastanelerde, okullarda ve daha pek çok noktada bulunan Atık Pil Kutularının dolması halinde Alo 123'ü aramaları halinde, Çevre Koruma Dairesi'ndeki görevliler en kısa zamanda gelip kutuları teslim alıyor ve özel olarak hazırlanan depolarda muhafaza ediliyor. Atık Pil Toplama Projesi’nin bir ayağı olan okullarda atık pil toplama çalışması Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı destek vererek en fazla atık pil toplayan okula ödül verilmiştir.

 

Hade Temizleylim

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu'nun girişimi ile başlatılan "Hade Temizleylim, Başarabiliriz" etkinliğine Telsim de destek verdi. Çevreye karşı duyarlılığını sosyal sorumluluk projeleri ile vurgulayan Telsim, daha temiz bir ülke için gerçekleşen toplumsal harekete katkıda bulundu. Kuzey Kıbrıs'taki çevre kirliliğini ortadan kaldırmak için 5 Haziran’da ülkeyi temizlemek için katkıda bulunmak isteyen herkes, "5 Haziran'da 5 saatte" sloganı ile çevre temizliği için seferber oldu.

 

Hava Kalitesi İzleme Ağı 

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ve Telsim arasında imzalanan protokol uyarında Çevre Koruma Dairesi'nin Hava Kalitesi İzleme Ağı ölçümleri 2 saatte bir, Telsim'in Lefkoşa'da Başbakanlık ışıklarındaki LED ekrandan kamuoyuna duyuruldu. Protokol 2012-2013 yıllarını kapsadı.

 

Hava Kalitesi Ölçümleri Telsim’in Altyapısıyla Sağlandı

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, düzenli olarak hava kalitesi izleme istasyonlarının ölçümlerini, Telsim'in veri hatları aracılığı ile Çevre Koruma Dairesi merkezinden takip ediyor. Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Çevre Koruma Dairesi, hava kalitesi ölçüm ağı oluşturarak KKTC genelinde dokuz noktada günde 24 saat kesintisiz hava kalitesi ölçümleri yapıyor. Çevre Koruma Dairesi'nin yönetiminde bulunan 9 adet hava kalitesi ölçüm istasyonları Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve Gazimağusa gibi şehir merkezlerinde ve kırsal fon istasyonu olarak Alevkayası'nda bulunmaktadır. Üç adet ölçüm istasyonu ise elektrik santrallerinin hava kirliliği üzerine etkilerinin izlenmesi amacıyla, Teknecik ve Kalecik bölgelerine yerleştirilmiştir. Hava Kalitesi ölçüm istasyonlarında, kirletici gazların ve tozların yanı sıra, meteorolojik parametreler de kesintisiz olarak ölçülmektedir. Bu ölçüm istasyonları sayesinde, şehir bölgeleri ile kırsal alanlarda hava kalitesi sürekli olarak izlenerek, halk sağlığının korunmasına yönelik olarak belirlenmiş olan standartların, aşılıp aşılmadığı kontrol edilmekte ve hava kalitesinin durumu halkın bilgisine sunulmaktadır. Hava kalitesi ölçümlerinin amacı, solunan havanın kalitesi hakkında halkı bilgilendirmek, hava kalitesinin iyi olduğu yerlerde bu durumu muhafaza etmek ve iyi olmadığı yerlerde ise iyileştirmek için gerekli önlemleri almaktır.