Deneyiminizi kişiselleştirmek ve size uygun içerikleri sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Hukuki şartlar ve gizlilik politikalarında belirtilen koşullarını okuduğumu ve kabul ettiğimi onaylıyorum.

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi

1.MCKS nedir?

MCKS’nin açılımı Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’dir. Elektronik kimlik bilgisine sahip cihazların kayıt altına alınması ve kaçak, kayıp, çalıntı veya klonlanmış/değiştirilmiş IMEI’ye sahip cihazların elektronik haberleşme şebekesi ile bağlantısının kesilmesi amacıyla kurulmuştur.

MCKS ile haksız rekabete ve vergi kaybına neden olan kayıt dışı (kaçak) cep telefonu pazarının engellenmesi, cep telefonu hırsızlıkları ve akabinde cihazın bulunamaması gibi sorunların minimize edilmesi ve sistemsel ithal süreçlerinin hayata geçirilerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne mevzuata uygun ve uygun olmayan yollarla giren cihazların ayrımının yapılabilmesi amaçlanmıştır. Herkesin http://www.bthk.org/wp-content/uploads/2014/09/ekbhcd3.pdf adresinden ulaşabileceği “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Tüzük” kapsamında devreye alınmıştır.

2.MCKS sistemi hangi cihazlarda geçerlidir?

Adamızda; aktif olarak kullanılan veya kullanılmayan, mağazalarda satışa hazır bulunan dahil olmak üzere her türlü cep telefonu, tablet, akıllı sayaç v.b tüm IMEI’li (sim kart takılarak kullanılabilen) cihazların MCKS yani Mobil Cihaz Kayıt Sistemi adı verilen sisteme kayıt edilmesi gerekmektedir. (IMEI: İngilizce: International Mobile Equipment Identity, Türkçe: Uluslararası Mobil Cihaz Kodu).

3.Cihazım hangi durumda kapanır, kapandığını nasıl anlarım?

Cihazınız MCKS kapsamında kaydedilmemiş ise 90. günün sonunda kapanır.

Fakat unutmayın, cihazların kullanıma kapatılması sadece MCKS’den kaynaklanmamaktadır;

• Faturasız hat abonesiyseniz ve 90 gün içerisinde kimlik bilgilerinizi Operatör ile paylaşmamışsanız cihazınız kapatılır.

• Cihazın şebekede çağrı yapmasını/almasını ve internet kullanımını engelleyecek arızası bulunduğu durumlarda da cihaz kullanımı sınırlı hale gelebilir.

Cihazınız 90. günün sonunda şebeke görünse bile arama yapamaz ve alamaz durumda ise kapanmıştır.

4.Cihazım kayıtlı mı nasıl öğrenebilirim?

Arama ekranında*#06# tuşlarına basarak cihazınızın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

http://www.bthkmcks.org/imei-sorgulama/ adresindeki IMEI Sorgulama butonu yardımı ile cihazınızın kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

IMEI sorgulama sayfasında belirtilen “telefon numarası” öncelikli olarak sorgulayacağınız IMEI numarasına sahip cihazınızda kullandığınız telefon numarası olmalıdır.

Eğer cihazınızı henüz herhangi bir telefon numaranızla kullanmadıysanız, herhangi bir kullandığınız telefon numarası ile sorgulama yapabilirsiniz.

Sorgunuza “Cihazınız ile ilgili kayıt bulunamamıştır” veya “Cihazınız geçici kullanıma açıktır” bilgisi döner ise cihazınız kayıt edilmemiş demektir.

Sorgunuza “Kullanıma açık IMEI” veya “Belli abone numarası ile kullanıma açık IMEI” bilgisi döner ise cihazınıza ait IMEI numarasının kaydı yapılmış demektir. Ancak, Cihazınızı ülkeye yeni getirmişseniz ve MCKS kayıt işlemlerini yapmadıysanız cihazınızın IMEI’si kopyalanmış ve/veya değiştirilmiş olup MCKS sistemi tarafından kullanıma kapatılacaktır.

Cihazınızı KKTC’deki bir satış noktasından almış iseniz cihazınızı kayıt ettirmenize gerek yoktur, sorunsuz kullanabilirsiniz. Ancak, yine de cihazınızı almadan önce mutlaka ilgili satış noktasından MCKS kaydını sorgulatınız.

Cihazınızı halihazırda Telsim veya KKTCell GSM sim kartlarından biri ile kullanıyor iseniz, 18 Nisan 2016 tarihinden önce yurt içerisinde cihazınızı kullanmış iseniz, cihazınızın IMEI numarası sisteme otomatik olarak kayıt edilmiştir.

Aktif olarak kullanılmayan IMEI’li cihaz veya cihazlarınız var ancak halihazırda Telsim veya KKTCell sim kartlarından biri ile kullanmıyorsanız, Telsim veya KKTCell operatörlerine ait abone kayıt merkezine başvurarak cihazınızı kayıt ettirebilirsiniz.

5.Cihazım kayıtlı değil ise ne olacak?

Yurt dışından getirilen veya yurt içinden alındığı halde MCKS sistemine kayıt edilmemiş cihazlar, kullanıma başlandığı ve/veya cihazın kayıtsız olduğuna dair bilgilendirme mesajı aldıktan sonra 90 gün boyunca kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihazın, 90 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır. Cihazın, yürürlükteki mevzuata uygun olarak kaydı tamamlanıncaya kadar haberleşmesi kapatılmış olarak kalır.

6.Kayıtsız cihazımı kaydettirmek için ne yapmalıyım?

Cihazınızı bireysel olarak ithal ettiyseniz ya da yolcu olarak yanınızda getirdiyseniz MCKS sistemine kaydettirmek için yapmanız gerekenler: BTHK’dan ithal ön izni belgesini almak, gümrük işlemlerini yaptırmak ve sonrasında da Abone Kayıt Merkezleri’ne giderek başvuru yapmak.

Önce gümrüğe beyan edilmek üzere BTHK’dan kişisel kullanım amaçlı ithal ön izni belgesinin alınır:

  • http://www.bthk.org/download/basvuru-formlari/FRM.022B.pdf başvuru formu doldurulup BTHK’ya başvurulur.
  • Kalem başına KDV dahil 5.8 TL başvuru ücreti, başvuru esnasında POS cihazı ile (nakit kabul edilmez) ya da BTHK banka hesabına önceden yatırılıp başvuru sırasında dekont sunularak ödenebilir. BTHK banka bilgileri aşağıdadır:

Banka Adı: Limasol Türk Kooperatif Bankası

Hesap İsmi: Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu

Hesap No: 16-304-2561778

Limasol Türk Kooperatif Bankası şubeleri için tıklayınız. http://www.limasolbank.com.tr/Subeler.aspx?ID=3625

  • Teknik uyumluluğu uygun olan cihazlar için kişisel kullanım amaçlı ithal ön izni belgesi BTHK tarafından verilir.

Ardından gümrük işlemleri yapılır:

  • Kurumdan alınan ithal ön izni belgesi ile gümrük işlemleri başlatılır. Gümrük Müdürlüğünden atanan Gümrük Memurları BTHK binasında da bulunmaktadır.
  • BTHK binasında bulunan Gümrük odasında, cihazınıza ait işlemlerin tamamlandığını, gümrük vergisinin ve/veya harçlarının ödendiğini gösteren “Gümrük Belgesi” alınır.

Son olarak Telsim veya Kktcell abone kayıt merkezlerinde (AKM) cihazınıza ait MCKS kaydı yapılır:

i. Başvuru Formu: İsim-Soyisim, Kimlik ve diğer bilgilerinizin ile cihazınızın IMEI bilgilerinin yer aldığı ve tarafınızdan imzalı başvuru formudur. Abone kayıt merkezlerinden veya http://www.bthkmcks.org/wp-content/uploads/2016/09/MCKS-Bireysel-Kayit-Basvuru-formu.pdf linkinden temin edilebilir.

ii. Kimlik: Nüfus ve/veya kimlik bilgilerinizi gösteren resmi belgedir. (Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Askeri veya Polis Kimliği)

iii. Gümrük Belgesi: Bireysel Başvuru ile MCKS sistemine kayıt ettirmek istediğiniz cihazınıza ait gümrük vergi ve/veya harçlarının ödendiğini gösteren belgedir.

iv. Ücret Dekontu: MCKS kayıt ücretinin ödendiğini gösteren belgedir. Aşağıda bilgileri verilen bankalardan ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Açıklama bilgisi olarak cihazınıza ait IMEI numarasının belirtilmesi yeterlidir. Bir adet cihaz kayıt ücreti KDV dahil 7,52 TL’dir. Kurum’a ait banka hesap numarası aşağıda belirtilmiştir:

Banka Adı: Limasol Türk Kooperatif Bankası

Hesap İsmi: Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu

Hesap No: 16-304-2561778

Limasol Türk Kooperatif Bankası şubeleri için tıklayınız. (http://www.limasolbank.com.tr/Subeler.aspx?ID=3625 )

  • Yukarıda belirtilen evraklar ile abone kayıt merkezlerine başvurmanız durumunda cihazınıza ait MCKS kayıt başvuru işlemlerini tamamlamış olursunuz.
  • www.bthkmcks.org adresinden veya size gelecek SMS bildirimlerinden başvuru sonucunuzu takip edebilirsiniz.

7.Kayıt ettirmek için kaç para ödeyeceğim?

Öğrencilere özel: KKTC’de yüksek öğrenim eğitimi alan T.C. ve diğer ülke öğrencileri için gümrük indirimi yapılmıştır. Kriterlere uygun olan öğrenciler 2 yılda bir defaya mahsus olmak üzere cihazın gümrük ücretini 100 TL olarak ödeyerek bu gümrük indiriminden faydalanabilecektir.

Diğer aboneler için: Cihazlara KKTC Gümrük Mevzuatı uyarınca gümrük tarifesi uygulanır.

8.Geçici süre ile ülkede bulunacaksam (turist, v.b) yine de cihazımı kayıt ettirmem gerekir mi?

Cihazınızı kayıt ettirmeden süre kısıtlamasız kullanabilirsiniz.

Ancak KKTC’de mobil haberleşme lisanslı bir mobil operatörün hattını kullanmaya başlamışsanız, o hattı kullanacağınız yurt dışından getirilen cihazın kaydının yapılması gerekmektedir. Yoksa 90 günün sonunda cihazınız kullanıma kapatılır.

9.MCKS ile ilgili tüm detaylara nereden ulaşabilirim?

Tüm detaylar http://www.bthkmcks.org sitesinde yer almaktadır.

10.MCKS sürecinden geçmek istemezsem ne yapabilirim? Yeni telefon mu alsam?

Mevcut telefonunuzu bütün bu süreçlerden geçerek kaydettirmek yerine Telsim’in sunduğu geniş cihaz portföyünden istediğinizi tarifenize ek ya da peşin olarak çok uygun fiyatlara alabilirsiniz.

My Vodafone'la tüm işlemler artık cebinde!

  • Kalan haklarını ve faturanı takip edebilir,
  • Sana özel ayrıcalık ve avantajlardan yararlanabilir,
  • Tek tıkla paket yenileyebilir veya ek paket satın alabilir,
  • My Vodafone'a özel kampanyalardan faydalanabilirsin!
Download on the App store Get it on Google Play